Thaiföld Phuket Időjárás

loading

Phuket időjárás, Phuket kamera*FEJLESZTÉS ALATT!*
Hőmérséklet:
Páratartalom:
Harmatpont:
Hőérzet:
Az adatokat innen kapod:
Szélsebesség:
Átlag szélsebesség:
UV:
Thaiföldi Magyar Központ
Szélirány:
Légnyomás:
Eső:
Legutóbbi frissités:

Időjárás jelentés és időjárás előrejelzés Phuketen.

A thaiföldi nyaralás és utazás előtt, felmerül a kérdés, - milyen a várható időjárás Phuket szigeten? Időjárás jelentésnél mi sem egyszerűbb és pontosabb, mint körülnézni és megmérni azt. Ebben jó pozícióban vagyunk, hiszen itt élünk, itt dolgozunk, ahol Te nyaralni fogsz. A saját meteorológiai műszereink által mért adatokat pedig, folyamatosan továbbítjuk a weboldalnak. Időjárás figyelő kamerával is rendelkezünk, melyet sosem kapcsolunk ki Phuketen. Így minden érdeklődő bepillantást nyer Thaiföld jelenébe. Időjárás előrejelzés Phuket szigeten már közel sem ilyen egyszerű. Vagyis egyszerű lehet olyan cég vagy személy esetében, akinek semmit sem számít a szava. Tévedhet nyugodtan ma, hiszen tegnap is tévedett és holnap is tévedni fog. Ezért mi csak is olyan adatokat és előrejelzést adunk, ami kiszámítható és valós lesz. Olvass tovább a Phuket időjárás különböző fejezeteihez.

Phuket időjárás jelentés

A fenti sorokban már írtunk a saját, regisztrált, időjárás állomásunkról. Értelemszerűen adatkésésre, sem kell várni a frissülésekre. Ezért, Phuket időjárás jelentése tőlünk a legfrissebb. Míg a meteorológiai weboldalak, jó esetben óránként frissítik adataikat, addig nálunk ez pár percenként történik. A Phuket időjárás kamera mindössze 3 másodpercet késik, amikor Te nézed azt. A jelen időjárás Phuketen a fenti adat-táblázatban frissül. Jobb alsó sarkában a thaiföldi idő szerinti utolsó mérés található. Phuketi időjárás valós felvétele a kameraképen tekinthető meg, mely betöltődési sebessége, internet sebesség függő.

Eső és szárazság Phuketen

Régebben a Phuket időjárás esetében a száraz időszakot a magyar turisztikai irodák állították fel. Kevés utas estében december – február, sok utas esetében október – április volt a száraz időszak Thaiföldön. Előtte és utána monszunt jelentettek. Én 13 éve itt vagyok és sosem tapasztaltam kiszámítható eső százalékot Phuket szigeten, sem a híresztelt monszun időszaka alatt sem utána! Ennyi év elteltével bátran kijelenthetem, hogy minden hónap volt már teljesen esőmentes és minden hónapban voltak már esők is. Ha ezeket a sorokat két éve a múltban írnám, akkor megesküdnék amellett, hogy januártól április végéig, egyetlen-csepp eső sem lesz. Viszont a 2017-es év eleje ezt teljesen meghazudtolta, hiszen, egész főszezonban rendre volt kiadós eső Phuket szigeten. Hozzáteszem, szikrázó napsütés előtt vagy után. 2015-ben és 2016-ban viszont hatalmas volt a szárazság Phuketen. Eső még a nyári időszakban is csak ímmel-ámmal fordult elő. 2016 decemberétől viszont behozta a lemaradást. Gyakorlatilag a teljes főszezon időszaka alatt, minden hétre jutott kiadós, párperces eső.

Thaiföld és a meleg eső

Thaiföld déli részén a csapadékot meleg esőnek nevezik. Természetesen ezt nem szó szerint kell értelmezni, de egy biztos, -olyan hideg érzetet közel sem kelt, mint amihez Ti Európában szoktatok. Nekünk Phuketen különösebb meleg érzetet nem kelt a thaiföldi eső, de a turisták mindig megdöbbenve kérdezik, hogy: „Robi! Nálatok mindig ilyen meleg eső esik?!” Tehát könyveljétek el, - Thaiföld déli részén számotokra meleg eső esik..

Időjárási adatok Phuket szigetről, amit biztonsággal tudhatunk

Thaiföld Phuket szigeten, minden év 365 napján, magyar értelemben nyár van. Phuket szigeten a napsütés a fő jellemző, eső pedig bármikor lehet. Ha számokban beszélhetnék a valós esős napokról, akkor, 365 napból 65 esős nap lesz és 300 száraz várható! Párcsepp eső vagy gyorsan átfutó zápor nem számít esős napnak! Számunkra esős nap, amikor reggeltől estig borús idő van és legalább a napszak egyik felében esik eső. A turisták viszont félnek, rettegnek, egy esős nyaralástól és ebbe fáradtunk bele. Mostantól kezdve, mindenki azonnali betekintést és hozzáférést kap élő kameránk működés közbeni megtekintéséhez. Minden kedves érdeklődő napsütést fog látni akkor, amikor süt a nap és esőt akkor, amikor az eső esni fog Phuketen.

Hőmérséklet Phuket szigeten

Phuket szigeten a hőmérséklet (különösen a nyugati partokon, tengerszinten) mindig 30 °C körül mozog. Ezen érték éjjel és nappal egyaránt igaz. Természetesen előfordulnak ennél alacsonyabb hőmérsékletek is. Hideg rekordot Phuket szigeten, hajnalban mértük fent a hegyen, ami 23 °C mutatott. Hozzáteszem, ez a hidegrekordja volt 13 eltelt évnek. A 10 éves meleg rekordot Thaiföld déli területén, 2016-ban mértük, ami +38 °C volt egy kora délutáni órában. De mint írtam, ezek óriási szélsőségek és egy teljes évtized volt a figyelt időszak, nem 2 hetes nyaralás. Normális esetben a + 27 °C számít hűvösnek. A jelzett hőmérséklet adatokat, Phuketen Karon beachen a turisztikai területen mérjük és figyeljük. Phuket legmagasabb pontja 530 méteres hegy, ennek tetején mit mérnek vagy a repülőtér adatai, ami északabbra van, számunkra és a turisták számára lényegtelen.

Phuket időjárás és a páratartalom

A páratartalom a trópusokon rendkívül magas. Mi, gyakran mérünk több műszeren is egyszerre 96 – 98 %-ot Phuketen. Persze, nem minden napra igaz, de a 80 % páratartalom itt teljesen normálisnak számít. Különösen akkor lesz figyelemreméltó, amikor kilépsz a repülőgépből és a gépen lévő mindössze 7 % páratartalom után egy trópusi értékkel találkozol. Pár perc, esetleg pár óra múlva már nem lesz annyira érezhető, vagyis hozzászokik mindenki. Egy viszont biztos! Testápolót nyugodtan hagyjátok otthon, mert bőrötök Thaiföldön a teljes phuketi nyaralás alatt e-nélkül is folyamatosan nyirkos lesz.

Légnyomás Phuketen

Thaiföld légnyomása is egy általunk folyamatosan mért és tárolt adat, így említést teszünk erről is. Jelenleg július első napja van és ezzel lezártuk a júniusi adatokat. Vagyis a júniusban mért legalacsonyabb hektopascal (hPa) 1003,2 és a legmagasabb havi adat 1012,4 hektopascal (hPa) volt Phuketen.

Phuket sziget és UV-B sugárzás

Műszereink a nappali időszakban, percre pontosan mérik és kijelzik a phuketi UV-B sugárzást. Amit viszont jelenleg a Phuket.hu időjárás lapján valamiért nem tudunk megjeleníteni. Ezen dolgozunk és vélhetően egy újabb közvetített információvá válik a jelenleg csak a Thaiföld Magyar Központban látható UV-B adat.

Kivétel erősíti a szabályt

Egyik részről a kivétel soha sem erősíti meg a szabályt. De Thaiföld és Phuket sziget időjárás előrejelzés esetében viszont a kivétel alkotja sajnos a szabályt. Mik ezek? A magyarországi irodák honlapjait is nézik a leendő turisták. A budapesti utazási irodák oly keményen vágják a kérdést, hogy teljes évet előre megjósolnak napra pontosan és ezt a Thaiföldre utazók komolyan veszik. Tehát hiába foglalkozunk mi hivatalos szinten, műszerekkel, Thaiföld Phuket időjárás adataival, és hiába közöljük, hiszen ezek a “sehonnan, senkitől kapott, budapesti hírek” gyorsabban terjednek... Vagyis Phuket időjárását nem én látom jól „innen”, majd megmondják nekem „onnan”! Bizonyos honlapok már most júliusban megírták, a jövő február részletes adatait, Phuket időjárás tekintetében.

Uralkodó szélirány Phuketen

Ez is a kiszámítható listába sorolható. Fél éven keresztül a szél és a felhők nyugatról és fél éven keresztül a szél és a felhők, keletről érkeznek. Hozzávetőlegesen májustól októberig, nyugati a légáramlat és novembertől április végéig mindez kelet felől érkezik Phuketen. A szél persze egyetlen nap alatt képtelen irányt váltani Phuket sziget fölött. Több hetes mérkőzés, mire beáll a várható szélirány. Valamint, egy-egy napra bármikor megfordulhat ez a megszokott irány és ritmus. Tehát ha valaki a főszezonban nyaral nálunk és India felől megfújja a szellő, akkor ne mondja azt, hogy becsaptuk! Phuketen, erős szél nem jellemzője, igen ritka, ha viharos hangulat kerekedik. Természetesen előfordulhat ilyen, csak éppen ritkán! Sokkal inkább a szélcsend vagy a folyamatos légáramlat jellemző.

Hullámok és hullám irány Phuket sziget körül

A tengeri hullámokat természetesen a szélirány befolyásolja. Beljebb a tengerben mindig vannak kisebb nagyobb hullámok, de azok a területek, ahol a turista fürdik, napozik, hajózik, ettől még lehet teljesen hullámmentes. Ezek pedig a nyugati partok a főszezonban. Pontosan ettől lett kedvelt, Phuket nyugati oldala a turizmus tekintetében. Mi történik ekkor pontosan? Az uralkodó légmozgás kelet felől érkezik. Phuket sziget közepén pedig egy hegyvonulat található, ami ezt megemeli és mire tengert ér, már régen távol van a nyugati beach-csektől! Még ha hullámos is beljebb a tenger, a légáramlat megfékezi (visszatolja) a hullámokat. A nyári időszakban viszont mindenki készüljön hullámos tengerpartra, amit a szörfösök kifejezetten kedvelnek, a rossz vízbiztonsággal rendelkező fürdőzők már kevésbé. A keleti oldal. Kifejezetten a hajókikötők kerültek ide, bár európai irodák, információ hiány miatt ide is helyeznek el utasokat. Ennek mi nagyon „örülünk” mert mi hallgatjuk nap-mint nap, hogy nincs víz a tengerben apálykor (Panwa terület) meg Rawai beachen 500 métert kell besétálni a sárban, bokáig érő vízben ilyenkor. Erre szoktuk mi mondani, „figyeljétek a dagályt és fürödjetek akkor”. Igen ám, de a kikötött hajók kötelei között ez sem túl élménydús. Ezért inkább keressétek a szép partokat (Kata és Karon Beach-et) és részesüljetek a fürdőzés páratlan élményében, továbbá figyeljétek a Phuket időjárás előrejelzést oldalunkon. Patong beachet mi nem ajánljuk fürdőzési célra, miért? Ugyanis Patong teljesen elvárosiasodott és a tengerbe ömlő szennyvíz barnára festi a régen kék színű tengert. Lásd. Patong videó itt: https://youtu.be/EjRT2iU1RM8 Karon és Kata beach-ről pedig itt: https://youtu.be/gGzVFbhOou8

Árapály Phuket sziget körül

Phuket sziget körül a napi árapály értékeket mi is táblázatból nézzük. Miért? Ugyanis a hajós programok, hajókirándulások esetében ezzel számolnunk kell. Elsődleges kérdések utasainktól: rá lehet-e úszni a korallzátony tetejére vagy csak körbe búvárkodni azt? Ki kell sétálni a Racha sziget program után a keleti parton vagy ki tud jönni a hajó a partig? Lehet-e fürdeni a kiselefántokkal a tengerben vagy túl alacsony a víz a kért időszakban? Phuket szigeten ezzel mind számolnunk kell és napra, sőt, percre késznek lennünk. Utasaink nem tudják, de közeli holdállás esetén a tenger kb. 6 óra alatt képes 3 métert süllyedni és a következő kb. 6 órában pedig 3 métert emelkedni! A nyugati partokon ez gondot nem okoz, hiszen mindössze annyi változik, hogy a homokos terület 20 méter éppen vagy mondjuk, 60. A turisták, mindkettőt örömmel szemlélik, hiszen a tenger minden esetben tökéletesen fürödhető. Távoli holdállás esetén a fenti értékek rendkívül lecsökkenek, ilyenkor a tenger mindössze egy métert mozog Thaiföldön.

A tenger hőmérséklete Phuket sziget környezetében

Phuketen meglepő lesz a vendégek számára a tenger hőmérséklete, hiszen mindig 30 °C körül van a partközelben. Korallos területeken, ahol kicsi a vízmélység, a szám, 34 – 36 °C is lehet. Rekord tenger hőmérséklet, amit itt Thaiföld Phuket sziget keleti partján mértünk, 38,1 °C volt. Erről videót is késztettünk, lásd itt: https://youtu.be/LXUE5NzXgE8 Reményeim szerint a Phuket időjárás rovatban kimerítettem az alap információkat, ha viszont valakit ez még ettől is részletesebben, behatóbban érdekel, látjuk szeretettel Phuketen a Magyar központban! Napi hitelességről pedig nézzétek a kamerát!

Egészség, rehabilitáció és a trópusi időjárás

A trópusi Thaiföld déli része és annak stabil hőmérséklete, a tenger adta sós levegő is segítség lehet bizonyos betegségek gyógyítására. A sós levegő jótékony hatással van a légúti betegségekre. Európában az orvosok sóbarlangokat ajánlanak, itt Phuket szigeten erre nincs szükség. Ha a tengerparton olyan időszakban állunk, amikor a szélirány a nyílt tenger felől érkezik, szabad szemmel is jól látható a vízfelszínről „lesöpört” sós pára. Sok esetben a látótávolságot ez, akár 1000 méterre csökkentheti. Ízületi betegségek javulása is gyakori a szigeten. Jótékony hatással bír a fájó, bedagadt lábakra a sekély tenger vízben való séta. A homok és a sós víz rendkívül jó méregtelenítő hatású. Phuket szigeten a kórházak mennyisége, rugalmassága, orvosok tudása magasan felette áll annak, amit vendégeink „otthon” megszoktak.

A megváltozott időjárás Phuket sziget térségében

Időjárás az egész Földön rohamos tempóban változik. A gleccserek olvadnak, a tenger emelkedik a folyók apadnak. Ebben a pillanatban, 2017. 05. 14.-e van és havazásról írnak a magyarok. De mi változott meg Thaiföldön, Phuket szigeten?! 2017. 01. 01.-től kijelenthetjük, eltűnt a száraz időszak, aminek április végéig kellett volna tartani. Rendszeresen voltak esők, amik zölden tartották a növényzetet, sőt stabilabbá tette a hőmérsékletet. Pontosan emlékszem, 10 éve Phuket szigeten a hideg 24 °C volt és a meleg pedig 35 °C. Jó ideje viszont ez leginkább 27°C és 33°C között mozog. De ami a legfontosabb. Eltűnt a monszun Phuketen. Mi csak mosolyogjuk azokat a netes írásokat, amikben, Thaiföld monszun időszaka október elején ér véget. Ugyanis ha valamely hónapokban több eső van, mint bármikor, akkor a legcsapadékosabb hónapok: október, november és a december eleje. A turisták minden esetre megvárják gondosan, hogy végre október legyen és megindulnak nyaralni, miközben maguk mögöttük hagytak több hónap jó időt. Mi folyamatosan hangoztatjuk: Phuket az örök nyár és stabil hőmérséklet szigete! Napsütés a fő jellemző, de eső bármikor lehet!

Harmatpont Phuketen

Érdekes időjárás adat a harmatpont. Mi is ez valójában? Harmatpontnak azt a hőmérsékletet nevezzük, amikor kicsapódik a pára. Magyarországon is tapasztaljátok és a thaiföldi nyaralás alatt is láthatjátok ezt, autók tetején vagy a motorok ülésén, hogy eső nem volt, mégis vizes lett. Ez a harmatpont Magyarországon általában 8-12 °C környékén történik. Thaiföld Phuket szigetén leginkább 24 - 25 °C esetében tapasztalható. Miért? Mert a harmatpontot befolyásoló tényezők: hőmérséklet, páratartalom és a légnyomás. A Wikipédia (nem túl helyesen), de így ír a harmatpontról: „harmatpontnak a levegőnek az a hőmérséklete, melyen az adott nedvességtartalmú levegő, a benne lévő vízre nézve telítetté válik.” Tehát, mivel Phuketen a páratartalom rendkívül magas, ezért a levegőnek nem kell lehűlni annyira.

Napfelkelte, napnyugta Phuketen

A phuketi időjárás mellett, érdemes pár szót említeni a napfelkelte és a napnyugta időpontjairól. Mi történik Phuket szigeten? A napfelkelte és a napnyugta időpontjai alig térnek el egy teljes éves időszakban. Bele menni negyedórás eltérésekbe, napi, percre pontos adatokba, felesleges. Dél- Thaiföld Phuket szigetén, általánosságban, reggel 6 óra körül világosodik és este fél 7 körül sötétedik. Elég ennyit megjegyezni.