Hasznos információk Phuketről a nyaraláshoz

-

Thaiföld repülőjegy

Természet

A sziget növény és állatvilága rendkívül változatos. Veszélyes állatokkal nem találkozik a turista. A hegyeken dús, őshonos növényzet, gumifa, banán és ananász ültetvények is megtalálhatók. Szerencsére bizonyos területeket érintetlenül hagytak, ezáltal Phuket saját esőerdővel is rendelkezik. Phuketen számtalan belső tó található, melyek az érintetlen területek esetében a vadvilágnak, a civilizácón belül a ráktenyésztésnek és a köztes területeken a horgászatnak kedvez.

Általános információk

Phuket sziget Thaiföld déli részén helyezkedik el. A kontinens nyugati oldalán található. Phuket, Thaiföld legnagyobb szigete. Délkelet-Ázsia tekintetében pedig a legkedveltebb üdülőhely. A világ minden tájáról érkeznek ide az utasok, hiszen a sziget nemzetközi repülőtérrel, egymás melletti három híddal és több kikötővel is segíti azt. Phuket szigeten található a Thaiföldi Magyar Központ, mely saját szállás kínálatával, magyarnyelvű programirodával, magyar-thai étteremmel és teljes Phuketre kiterjedő sofőrszolgálattal rendelkezik.

Turisztikai program kínálat

Várakozáson felül bőséges. Phuket sziget fakultatív program kínálatát felsorolni is lehetetlen, de ha a Phuket környezetében lévő látványosságokat is ide soroljuk, akkor jóformán végtelen a lista. A sziget körül lévő fakultatív programok esetében is a kiindulási pont Phuket. Hiszen a szárazföldi és vízi transzferek bázispontja a sziget. Alap programok közé tartozik a Phi Phi szigetek, James Bond szikla, Krabi szigetek hajókirándulás. Természetesen ezzel nem merülnek ki a lakott és lakatlan szigetek lehetőségei, hiszen Similan, Racha, Korall, Bon, Hong, Buddha, Mai Ton, Bamboo, Yao, Khai és a kajakkal is elérhető Pú és Mán sziget is ide sorolható. A neve sincs, kis lakatlan szigetekről nem is beszélve. Értelemszerűen egy turista két hetes nyaralásában a hajókirándulások lehetőségeit sem tudja kimeríteni és akkor még nem is beszéltünk a sport, kulturális, szórakoztató, állatos és dzsungel túrák lehetőségeiről. Így ezzel a fejezettel nem is foglalkozunk bővebben, legyen annyi elég, hogy Phuketen és környezetében mindent bejárni, mindent kipróbálni és mindenen részt venni nem hogy a nyaralás, de egy élet is kevés. Ezért a sziget esetében az úgynevezett visszajáró turisták száma is nagyon sok. Érdemes viszont felhívni a figyelmet, hogy Phuket nem teljes területén olcsó a programozás. Például a hajótársaságok nem vállalnak ingyenes transzfereket csak Kata-Karon és Patong beachről. Tehát aki a sziget északi, keleti vagy nagyon déli területein választott szállást annak mindez felárakat fog eredményezni!

Tengerpartok

Phuket tengerpartjai rendkívül bőségesek és változatosak. Érthető is hogy egy hosszúkás, de ettől még Budapest méretű sziget körvonalán minden verzió megtalálható. A közkedvelt szűz-homokos tengerpartok, a turizmus számára ismeretlen bechek és a túlnépesedett, elkoszosodott Patong is része Phuket szigetnek. Természetesen ide tartoznak még a sziklás, valamint mangrove növényzet borította tengeri erdők és a sziget keleti oldalán található kikötők is. A szórakozást, tömeget és városi környezetet kedvelő turisták Patong beachre teszik a voksukat. Akik félrevonultan szeretnének nyaralni, nem lényegei kérdés számukra a szórakozás, közlekedés, vásárlás lehetőség és a programok, azok a Phuket déli tengerpartjait Nai Harn és Ya Nui becheket választják. Azok a turisták, akik viszont nem csak harapni szeretnének a tortából, hanem megenni azt, elhelyezik magukat a kettő között. Így egyben minden lehetőség, melynek része a tiszta szép tenger és természet, szórakozási és vásárlási lehetőség, rugalmas közlekedés, és olcsó fakultatív programok. Az elmúlt évtizedben igazoltan, legideálisabb partok erre a célra, Kata-Karon beach. Valószínűleg nem véletlen, hogy a Hilton hotel és a Thaiföldi Magyar Központ is ezt a területet választotta.

Étkezés

Phuket szigeten éjjel-nappal rendelkezésre állnak a helyi kifőzdék, éttermek és gyorséttermek. Gyakorlatilag a központi vagy turisztikailag kedvelt területeken 20 méterenként étkezési lehetőségekbe botlik a turista. A drága és színvonalas éttermek pont úgy megtalálhatók egy rövid séta során, mint a mellé épülő kifőzdék vagy éppen a mozgásban vagy parkolásban lévő úgynevezett szálengek-ről árusított sült, főtt finomságok. A turisták az utóbbi helyket nem szívesen választják, hiszen szemmel láthatóan nem felügyeli ezt a „köjál” azt hiszem most Ántsz. De tegyük fel őszintén magunknak a kérdést, hogy amikor a kertben szalonnát sütsz, vagy egy bográcsban sólet készítesz, akkor azt, hogy merted elfogyasztani, hiszen nem építettél mellé külön bejárattal tojásmosogatót, férfi-női WC-t és ha igaz a bogrács sem volt hccp minősített rozsdamentes acél. Szóval én azt mondom, hogy az elbutított Európa, néha-néha nyissa fel a szemét a logikára és az ésszerűségre és legalább a thaiföldi nyaralása alatt élvezze, hogy végre élhet kicsit emberileg Phuket szigeten. Természetesen, ha Magyarországon már arra is törvény van, hogy ezt a thaiföldi nyaralásodban, Phuketen sem teheted, akkor nem szóltam..

Vízum vagy pecsét

Phuket nemzetközi repülőterére érkező (magyar útlevéllel rendelkező) utasoknak, elegendő a gép leszállása után kapott beléptető becsét az útlevélbe, amennyiben a nyaralás 30 nap vagy az alatti időpontba belefér. Akinek nyaralása több mint egy hónap, annak itt Phuketen az immigration office, külön díj fizetése mellett egy újabb 30 napos (- 1-2 nap) tartózkodási pecsétet ad. Tehát a thaiföldi nyaralás, akár két hónap időszakra is vízum nélkül megoldható. Ennek a díja, most a sorok írása idejében 1 900 baht/fő. Mivel sem a hely, sem a velejáró ügyintézés és az elveszített jóformán egy nap időtöltés nem éppen egy kiegyensúlyozott thaiföldi nyaralásba illő kaland, ezért célszerű ügyvédnél leadni az útlevelet és másnap készen van, ennek ára, 2 500 baht „ráadásul a manőver sikerrel zárul” (Ázsia!) Ha a nyaralás a z első 30 napot csak néhány nappal lépi túl, akkor nem érdmes kidobni a 2 500 bahtot, mert a túltartózkodás büntetése jelenleg 500 baht/nap. Tehát két nap túltartózkodás esetén, kedvezőbb ezer bahtot fizetni, mint kiváltani egy újabb hónapot.

Turista vízum ( S ) single

2 és 3 hónap közötti nyaralásra ajánlott. Phuket nemzetközi repülőterére érkező (magyar útlevéllel rendelkező) utasoknak, hosszú nyaralás estére célszerű turista vízumot váltani, amit Magyarországon a Thaiföldi nagykövetség ki is fog adni a repülőjeggyel rendelkező utasok számára. A vízum nem ingyenes, ezért érdemes figyelembe venni a következőket. Hiába kaptok 3 hónapos turista vízumot, mert a belépéskor ezt vissza fogják pecsételni a 2 hónapra. Majd pedig a következőt kell tenni: itt Phuketen az immigration office, külön díj fizetése mellett egy újabb 30 napos (- 1-2 nap) tartózkodási pecsétet ad. Tehát a thaiföldi nyaralás, így már 3 hónap időszakra is lehet. Ennek a díja, most a sorok írása idejében 1 900 baht/fő. Mivel sem a hely, sem a velejáró ügyintézés és az elveszített jóformán egy nap időtöltés nem éppen egy kiegyensúlyozott thaiföldi nyaralásba illő kaland, ezért célszerű ügyvédnél leadni az útlevelet és másnap készen van, ennek ára, 2 500 baht „ráadásul a manőver sikerrel zárul” (Ázsia!)

Vallás

Phuket sziget méretéből és népességéből adódóan több vallás is jelen van. Mint egész Thaiföldön, így Phuket szigeten is a buddhizmus a fő jellemző. A helyi lakosság kisebbségi hányadaiban azért jelen van a keresztény, hindu és a muszlim vallás is. Phuket szigeten a templomok túlnyomó többségben a buddhista templomok, de fellelhetők a keresztény templomok és gyülekezeti termek, muzulmán szentélyhelyek (a thaiok szulaó-nak nevezik a mecsetet) és hindu templom is jelen van. Célszerű Phuketen is odafigyelni arra a szállásfoglalásnál, hogy lehetőség szerint az a budhisták által lakott területekre essen. Ezzel nem bántani vagy alábecsülni szeretném a többi vallást, de mivel az utazó egy buddhista országba kíván nyaralni, azt legjobban a buddhisták között ismerheti meg.

Vásárlás

A fakultatív programok, kirándulások, túrák és a hajózás kérdése után, eljutottunk egy újabb kimeríthetetlen fejezethez a vásárláshoz. Az áruféleségek és az üzletek elképesztő méretekben és mennyiségben találhatók meg Phuketen. A világhíres multicégek, üzletláncok, autószalonok és bevásárlóközpontoktól kezdve a kisboltokon és piacokon keresztül, egészen a kertek végébe kipakolt kis-standok és sétáló árusokig bezárólag, minden van. Nincs hiánycikk, nincs lehetetlen, csak a pénztárca és a hazavitt poggyászsúlyhatár szab korlátokat. Nézzük az árakat. Sok visszajáró turista jelenti, hogy a thaiföldi nyaralás drágul. Ez egy téves hír, de bizonyos alapja van, hiszen nem Thaiföld drágul, hanem a Forint romlik. Ha abból indulunk ki, hogy tíz évvel ez előtt 4 forintba került egy thai baht és most ez jelenleg 8 forintért számolható, akkor Thaiföld, nem hogy drágult, hanem az árak duplájára szöktek. Ha viszont azt vesszük alapul, hogy tíz éve is 150 baht volt az a póló, ami ma is annyi. A reptéri transzfer ára, a napágy a tengerparton, a taxifuvar és a szállás árak sem változtak az általánosságban. Természetesen ritka kivételek vannak, drágább lett a tojás és a zöldségek, de ez legfeljebb közvetetten jelenthet drágulást a turistáknak. Tehát nem Thaiföld vagy Phuket lett drágább, hanem a magyar forint romlott el.

Hasznos információk phuketi nyaraláshoz

Legfontosabb már a sorok elején közölni, hogy az igazán hasznos helyi-rutin és zsebre-menő információkat a saját vendégeinknek adjuk az utazás előtt e-mailben és a nyaralás alatt pedig, folyamatosan és személyesen. Minden esetre, azokra az utasokra is gondoltunk, akik nem a Thaiföldi Magyar központot szálláslehetőségeit választották Phuketen. Őket tisztelettel megkérjük, hogy ne zavarják munkánkat és ne vegyék el a figyelmünket, segítségünket azoktól a vendégektől, akik minket, vagyis problémamentes phuketi nyaralást választottak. Teljes mértékben nem állunk el ezektől az utasoktól, sőt segítünk nekik a fakultatív programokban, ha felkeresnek bennünket Phuket szigeten, Karon beachen, a Patak Rd. 463 sz. alatt a magyar programirodában. Melynek nyitva tartása, vasárnap kivételével, 9:00 és 13:00 között van.

Magyar-thai étterem a Thaiföldi Magyar Központban

A Phuket H.C.4 hotelben üzemelő étterem első sorban a saját vendégeink miatt működik. Természetesen nem zárjuk ki az utcáról érkező honfitársainkat, sőt, ők is ugyanabban az alacsony árakon jogosultak a teljes étlapválasztékra, mint a saját vendégeink. Használhatják a meglepően nagy sebességű internetet is és étkezés előtt vagy után betekinthetnek a teljes programválasztékunkba.

A phuketi információk folyamatosan bővülnek, de kérjük figyelembe venni, hogy az elsődleges munkánk
az itt lévő vendégek kiszolgálása, segítése, így ezt a fejezetet írni csak a vasárnapokon jut idő.